- This event has passed.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ; ΑΥΤΟΣ Ο ΓΡΙΦΟΣ!” ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 17:00 – 19:00
April 16, 2022 @ 5:00 pm - 7:00 pm
ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣΠώς βάζουμε όρια στα παιδιά μας; Αυτός ο γρίφος!
Η θέσπιση ορίων στη συμπεριφορά των παιδιών αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς στις μέρες μας δεδομένου όχι μόνο της δυσκολίας που εμπεριέχει ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά και των γρήγορων ρυθμών ζωής που απαιτούν μια γρήγορη και εύκολη λύση σε κάθε πρόβλημα που αφορά τα παιδιά τους. Η αλήθεια είναι όμως πως αν βρούμε τον τρόπο, δεν χρειάζεται κόπος! Για αυτό, στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στις 16/4/2022 θα μιλήσουμε αναλυτικά για τη σημασία της οριοθέτησης στην ψυχική ισορροπία των παιδιών, θα εξετάσουμε ζητήματα όπως τα αίτια της ανυπακοής και της αρνητικής συμπεριφοράς τους, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντάμε, την αποτελεσματικότητα της επιβράβευσης και το γιατί η τιμωρία δε λύνει το πρόβλημα. Τέλος, θα προταθούν τεχνικές αποτελεσματικής οριοθέτησης που συμβάλουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυταξίας των παιδιών.
Άξονες συζήτησης
1. Η έννοια της πειθαρχίας και της οριοθέτησης
2. Απουσία ορίων – Το «ανορίοτο» παιδί
3. Επιβράβευση ή τιμωρία
4. Αίτια ανυπακοής
5. Αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών των παιδιών
6. Εμπόδια και δυσκολίες οριοθέτησης
7. Πως βάζουμε σωστά όρια – Τεχνικές οριοθέτησης
8. Πως διατηρούμε τα όρια ανάλογα με των ηλικία των παιδιών
Διαχείριση Άγχους σε παιδιά Δημοτικού
Το άγχος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα που αναπτύσσεται ήδη από τη βρεφική και παιδική ηλικία. Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται ποικίλουν και οι τρόποι έκφρασής του διαφέρουν από παιδί σε παιδί.
Οι αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής αποχής, οι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε αλλά και οι συνεχείς αλλαγές που επιφέρουν τα παραπάνω, δυσκολεύουν τις προσπάθειες των γονέων να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για τα παιδιά τους. Αποτέλεσμα αυτού, είναι τα ίδια να εμφανίζουν αγχώδεις αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλώνονται με εκρήξεις θυμού, νευρικότητα, έντονη κινητικότητα, κλάμα, άρνηση για το σχολείο ή για άλλες δραστηριότητες, δυσκολίες στο φαγητό, στον ύπνο και στην ακολουθία της ρουτίνας τους εν γένει. Όλα τα παραπάνω είναι λογικό και επόμενο να δημιουργούν εντάσεις και δυσλειτουργίες στο σύστημα της οικογένειας προκαλώντας πολλές φορές στους γονείς αισθήματα ανημποριάς και δυσανασχέτησης. Στο σεμινάριο λοιπόν, αυτό θα συζητήσουμε από κοινού τις καταστάσεις που πυροδοτούν το άγχος στα παιδιά, τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται στο κάθε παιδί, πώς να αναγνωρίζουμε σωστά τα σημάδια του άγχους αλλά και πως να βοηθάμε αποτελεσματικά ένα αγχωμένο παιδί.
Άξονες συζήτησης
1. Καταστάσεις που πυροδοτούν το άγχος σε παιδιά
2. Κατηγορίες άγχους – Που μπορεί να κρύβεται το άγχος;
3. Φόβος ή Φοβίες
4. Συμπτώματα άγχους – Πώς τα παιδιά σωματοποιούν το άγχος τους
5. Πώς μπορεί να συμβάλει το οικογενειακό σύστημα στην ανάπτυξη του άγχους
6. Πώς να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τα παιδιά μας
Πηνελόπη Παπανικολάου
Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σύντομο Βιογραφικό
Ονομάζομαι Πηνελόπη Παπανικολάου και είμαι Ψυχολόγος – Ειδ. Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια.
Εκπλήρωσα τις πτυχιακές μου σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και εκ τότε μετεκπαιδεύτηκα στην Κλινική Ψυχοπαθολογία και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία ή με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2018 έλαβα το Δίπλωμα Σχολικής Ψυχολογίας από τα Ελληνικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησα την εξειδίκευσή μου στο τετραετές πρόγραμμα Συστημικής Ψυχοθεραπείας στην Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε Άτομα, Οικογένειες και Ευρύτερα Συστήματα (ΕΣΥΘΕΠΑΣ). Στο πρόγραμμα αυτό εκπαιδεύτηκα ενδελεχώς στη συστημική ψυχοθεραπευτική πρακτική και τη θεραπεία οικογένειας κατακτώντας πολύτιμη εμπειρία στη διαχείριση και ανάληψη περιστατικών.
Σήμερα παρέχω ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, συμβουλευτική γονέων και θεραπεία οικογένειας.